Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft een subsidie toegezegd van  625.000 euro voor de aanleg van een duiker in Polder Wassenaar. Door de open verbinding met zee ontstaat een voedselrijk kweldergebied, waar eb en vloed de inrichting bepalen en vogels een broed- en foerageerplek kunnen vinden. Terreineigenaar Staatsbosbeheer neemt vanaf volgend jaar het volledige gebied weer zelf in beheer. In 2025 moet het onderzoekslab, dat in een deel van de polder is gehuisvest en wordt geëxploiteerd door Stichting Zilte Zones (SZZ), worden ontmanteld. Op de proeflocatie wordt nu nog onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden voor commerciële teelten binnen de mariene aquacultuur. Ondernemers en onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) werken hierin samen. Het praktijkonderzoek naar een kweekkringloop met kokkels, garnalen en zeewier wordt in de loop van dit jaar afgerond. De stichting is hard op zoek naar een nieuwe proeflocatie voor pilotprojecten op Texel om de mariene aquacultuur in Noord-Nederland te kunnen versterken.

Natuurontwikkeling

Met Staatsbosbeheer is afgesproken dat het veldlaboratorium in 2025 wordt ontmanteld en dat de polder wordt omgevormd tot een kweldergebied met zout-zoetovergangen. Kwelders zijn begroeide stukken land die direct aan zee grenzen. Bij storm of hoog water komt een kwelder onder water te staan. Met de subsidie wordt een duiker aangelegd door de dijk, waardoor het zeewater vrij in- en uit kan stromen. Een duiker is een kokervormige constructie in een weg of toegangsdam, met als doel om wateren met elkaar te verbinden. Planten, weekdieren en kleine vissen kunnen via de duiker eenvoudig in en uit de polder. Dit heeft een positief effect op de biodiversiteit in het gebied. De hoeveelheid water die per getijde in en uit de polder stroomt zorgt voor unieke situaties met bijbehorende vegetatie, bodemleven en vogels. Dit heeft een positieve werking op de natuur in het
noorden van Texel. Polder Wassenaar wordt daarmee een bijzonder gebied met een grote diversiteit aan planten en dieren. Een van de bronnen waaruit het Rijk investeert in natuurversterking in het Waddengebied is het zogeheten Ecologisch Impulspakket Waddengebied. Dit is mede mogelijk gemaakt door een financiering van NextGenerationEU, een investeringsfonds dat een digitaal, gezond en sterk Europa nastreeft.

Op de artist impression is te zien hoe de polder er uit kan komen te zien. Onderaan de beoogde locatie voor de duiker die zorgt voor de verbinding van de Waddenzee met het water aan de andere kant van de dijk.