Afgelopen week bracht een delegatie van de Dubbele Dijk in Groningen een bezoek aan de onderzoekslocatie van Stichting Zilte Zones in Polder Wassenaar. Nu er een Europese subsidie is toegezegd voor een proefboerderij tussen de Groningse dijken, kwamen betrokken onderzoekers en ondernemers naar Texel om kennis op te doen over mariene aquacultuur en zilte teelten en een mogelijke samenwerking af te tasten.

In het gebied tussen de zeedijk en de extra aangelegde binnendijk kan vanaf 2025 via een getijdenduiker gecontroleerd zeewater worden binnengelaten, zoals dat in Polder Wassenaar met een hevelleiding gebeurt. Dan ontstaan mogelijkheden om de mariene aquacultuur, die in het Groningse gebied nu maar in geringe mate mogelijk is, op te schalen. Hiervoor is een project opgestart onder leiding van de Hanze Hogeschool in Groningen. Net als op Texel werken ondernemers en onderzoekers hierin samen. Zij lieten zich in Polder Wassenaar, waar al langere tijd onderzoek plaatsvindt naar mariene aquacultuur, informeren over de werkwijze op Texel en het lopende onderzoek van Wageningen Marine Research naar de binnendijkse kringloopteelt van kokkels, garnalen en zeewier.

De Groningse delegatie, onder aanvoering van projectleider Rob van Haren, gaat met de projectpartners van de proefboerderij in Dubbel Dijk onderzoeken of en in hoeverre kennisdeling en samenwerking met het Texelse consortium en Stichting Zilte Zones kan leiden tot versterking van beide organisaties.