Het praktijkonderzoek in het veldlab van Stichting Zilte Zones in Polder Wassenaar op Texel is afgerond. Dit voorjaar werden voor het tweede achtereenvolgende jaar kokkels, garnalen en zeewier uitgezet in de raceways en werd de groei en ontwikkeling gemonitord door onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR).

In het laatste onderzoeksjaar van de proef, uitgevoerd door een consortium van wetenschappers en ondernemers uit de visserijsector, was de onderzoeksvraag: wat zijn de mogelijkheden voor geïntegreerde aquacultuur in Nederland, getest in het veldlab van Polder Wassenaar? En wat is daarbij de potentiële economische en duurzame meerwaarde van geïntegreerde aquacultuur met kokkels, zeewier en garnalen ten opzichte van een monocultuur met kokkels? In de waterbassins werden kokkels, zeewier en garnalen uitgezet onder verschillende condities en werd gekeken naar de verschillen in groei tussen waterbassins met alleen kokkels, en die waarin ook Gracilaria zeewier en garnalen werden uitgezet. Daarnaast werd de groei van de kokkels vergeleken met die in de vrije natuur, in een perceel in de Waddenzee. De monitoringsresultaten worden in de periode tot eind november verwerkt en geanalyseerd

We sluiten de onderzoeksperiode af met een openbaar toegankelijk symposium. Op vrijdag 29 november zal het onderzoeksteam de resultaten presenteren in de grote zaal van onderzoeksinstituut NIOZ aan ‘t Horntje. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen met interesse in mariene aquacultuur in het algemeen of dit onderzoek in het bijzonder. Meer informatie over de aanmelding en het programma volgt binnenkort.